Vad behöver vi få i oss när vi tränar och vill äta en vegetarisk kost? Vegetariskt är bra för både kropp och miljö, och numer går det även att hitta även träningstillkott och proteinpulver som är helt veganska.

veggoAtt leva hälsosamt handlar om att träna regelbundet och äta rätt. Mat som är bra både för kroppen och för miljön. På ekotraning.se kan du köpa veganskt proteinpulver och ekologiska kosttillskott, hälsofrämjande produkter för miljömedvetna.

Ät vegetariskt och må bättre

I en artikel i Sveriges Radio går det att läsa om hur mindre kött är lösningen på matkrisen som kommer ske när jordens befolkning hela tiden ökar. Även på Livsmedelsverket går det att läsa om hur det inte behöver vara svårt att vara vegetarian – det handlar om att ha kunskap om var den viktiga näringen finns och äta rätt. Några särskilt viktiga livsmedel är följande:

  • Baljväxter, som bönor, ärter, linser, tofu eller andra sojaprodukter
  • Fullkornsprodukter, till exempel havregryn, korngryn, råris, fullkornsbröd och/eller fullkornspasta
  • Grönsaker och rotfrukter
  • Frukt och bär
  • Lättmjölk och magra mejeriprodukter – eller berikade vegetabiliska drycker
  • Rapsolja och rapsoljebaserade matfetter

Med protein, fett, kolhydrater, vitaminer och mineraler har du kommit en lång väg mot en balanserad kost. Sedan krävs det även att du får i dig jord, järn, kalcium, selen och zink. En tallriksmodell för vegetarianer kan se ut på följande sätt:

  • Den första fylls med potatis, pasta, bulgur, bröd eller liknande. Gärna fullkornsprodukter. För den som behöver mycket energi kan den här delen göras större.
  • Den andra, lika stora delen, fylls med grönsaker och rotfrukter. För den som vill hålla igen, kan den här delen gärna få utgöra halva tallriken.
  • Den sista, lite mindre delen, fylls med baljväxter, sojaprodukter, quorn eller ägg.

Källa: Livsmedelsverket

Myter om vegetarisk och vegansk livsstil

Det finns dock fortfarande en hel del myter om vegetarisk kost, som krossas i denna artikel i Expressen. Det handlar om att vissa inte tror att en blir mätt av att äta växtbaserat, eller att man inte får i sig tillräckligt med protein. Men det gäller att äta rätt saker och att byta ut animaliskt protein mot växtbaserad dito. Den som tränar kan dessutom se till att äta vegetariskt eller veganskt proteinpulver, liksom havre, ärtor och spirulina. Du behöver med andra ord inte äta kött för att bygga muskler.