Hur går man ner i vikt, och behåller den nya vikten? Eller för den delen: hur går man upp i vikt utan att för den skull bi överviktig? Nyckeln i båda fallen är att leva hälsosamt, men hur gör man det, i dagens samhälle?

Övervikt är ett stort folkhälsoproblem i dagens samhälle, och nya dieter gör ständigt entré, med anspråk på att kunna hjälpa alla att gå ned i vikt och hålla vikten. Det finns även många kosttillskott som på olika sätt ska vara bra för att leva mer hälsosamt. Och det stämmer att vitaminer, proteinpulver, kreatin m.m. kan vara en bra hjälp, framför allt för den som tränar.

Burk med proteinpulverMen finns det en diet som passar alla? Nej, det är en myt, enligt den här sammanställningen. Däremot finns det många dieter som har visat sig fungera väl för en viss grupp. Här kommer två exempel:

Att minska på kolhydraterna lindrar besvären för de som har diabetes typ 2. Läs mer här om detta.

Överviktiga kvinnor som passerat klimakteriet har lättare att gå ned i vikt, och att hålla den nya vikten, om de går över till stenålderskost. Det visar en studie från Umeå universitet, som man kan läsa mer om här. Dessutom minskar denna kost risken för diabetes typ 2, och för hjärtkärlsjukdomar. Stenålderskost handlar om att utesluta sådant som man troligen inte åt på stenåldern, d.v.s. spannmålsprodukter, mejeriprodukter, raffinerat socker och salt.

För dig som tränar mycket

En vanlig fälla för den som inte lever särskilt sunt, och som börjar träna för att gå ned i vikt, är att man fortsätter äta som förut eller rent av börjar äta mer. Och då går man upp i vikt istället för ner. Samtidigt behöver man näring, inte minst för att bygga muskler.

Lösningen stavas extra protein. Protein finns i många olika livsmedel, inte bara i sojabönor, kött och ägg. Att många väljer proteinpulver istället för proteinrika livsmedel beror dels på att man får mer protein till ett lägre pris, dels på att det i pulvret inte finns fett, kolhydrater och socker. Protein ger också en större mättnadskänsla, vilket gör det lättare att hålla vikten, alternativt vara någorlunda säker på att det är ökad muskelmassa som ligger bakom viktuppgången.