Har du svårt att få tiden ihop när det kommer till handling, planering och matlagning? Många vill äta nyttigt, billigt och samtidigt inte lägga allt för mycket tid på vardagsmaten, men får inte riktigt till det. Här ges tips på hur du planerar, vad du kan laga och hur du gör nyttig mat som även barn gillar – snabbt och enkelt. 

Det går att äta nyttigt, billigt och gott utan att det går massor med tid till det. Och det går dessutom att laga mat som alla i familjen gillar. Planera dina inköp noga, eller underlätta genom att veckovis beställa hem färdig matkasse. Jämför olika matkassar på www.matkasseguiden.se. Det kommer spara in på massor med tid och energi från dig!

Förbered veckens mat

Det finns hur mycket som helst att göra i vardagen och det är svårt att få tid och lust till att planera handlingar och laga mat. Samtidigt vill man också äta nyttigt och billigt. Istället är det viktigt att du planerar dina matinköp och tar en dag till att förbereda veckans mat så att du enkelt kan plocka ihop en tallrik med mat som är nyttig och billig när du är hungrig. Detta utan att tillbringa timmar i köket varje dag. I en artikel från Expressen tipsar kostrådgivaren Alexandra om hur du förbereder en egen salladsbar hemma, där du snabbt kan plocka ihop nyttig och billig mat. Alexandra äter vegansk kost och förbereder en veckas mat genom att börja med att inhandla råvaror såsom sötpotatis, grönsaker, morötter, avokado och annat. Hon sköljer, skalar och skär up grönsaker för att sedan lägga i glasburkar. Hon lägger linser och bönor i blöt över natten och lägger sedan också dessa i burkar. På så vis kan man till matlådor, middagar eller vad man nu vill plocka i ordning en tallrik med mat snabbt för att kunna äta.

Hälsosam vardagsmat som barnen också gillar

Det är viktigt att vara hälsosam i sin vardagsmat för att också kunna orka jobba, vara aktiv och allt annat man vill göra. I en artikel från Vlt säger storkökchefen Patrik att allt du behöver för att laga varm och nyttig vardagsmat är en ugn och 45 minuter. Men hur får du då till mat som alla i familjen gillar, till och med barnen? I en artikel från SVT skriver man att små barn ofta gillar ren, fet och söt mat, men att det går att vänja barn vid nyttigare mat. Testa att servera mat i separerade skålar och få barnen att testa det som ni vuxna också äter.