Ända sedan du var liten har du säkert känt till att sömnen är viktig för ett friskt liv. Du behöver din sömn mer än bara för att orka med ett aktivt liv. Det är nämligen ett livsnödvändigt inslag att få tillräckligt med sömn.

Mycket händer i kroppen när du sover och det är viktiga fördelar för ditt välmående. En person med sömnproblem mår i regel sämre än den som sover bra.

Skapa bra förutsättningar för en god sömn

Det är extra viktigt att skapa goda förutsättningar för att sova gott och tillräckligt många timmar. Du kan börja med ditt sovrum som bör främja sömn genom att ha rätt temperatur, men även behaglig inredning. Sköna sängkläder är ett tips för dig som skulle behöva sova lite bättre. Ta gärna en titt på Nola hem på https://www.nolhagahem.se/sv/articles/8/paslakan, en trevlig inredningsbutik som säljer bekväma sängkläder. Här hittar du även mörkläggningsgardiner som kan göra det lättare att sova.

En god natts sömn är inte bara skönt för huvud och kropp, det har även livsnödvändig påverkan på ditt välmående.

Vad händer när du sover?

Det är mycket som sker i kroppen under sömnens timmar och det är gynnsamma fördelar för ditt välmående. På vårdsajten 1177 går det att läsa mer om på vilket sätt sömnen påverkar hur du mår. Bland annat att du lättare håller dig frisk om du sover bra:

”När du sover aktiveras kroppens immunsystem och viktiga hormoner bildas.”

Dessutom är det flera saker som måste hinna återhämta sig och här hjälper sömnen till. Hjärnan ska få sin välbehövda vila och organ i kroppen kommer ner i varv när du sover. En bra beskrivning av det här är att kroppen blir städad och förstärkt på samma gång.