Det finns flera knep och knåp för att gå ned i vikt och nästan dagligen översköljs vi av olika dieter och metoder som vi ska testa – men vad du än gör: undvik att jojo-banta för det kommer att göra dig både till en gladare och mer lycklig människa.

Visst går det alldeles utmärkt att nå en viktminskning utan att banta men istället för att följa alla goda bra råd som finns på det området väljer folk istället att ta den snabba vägen till en mindre midjemått: att banta sig till det. Dock är majoritetens bantningsmetoder och dieter för viktminskning inte gjorda för långvarigt bruk utan är tänkta att användas fram till den dagen man nått sitt mål – vilket också gör att många efter en diet återgår till samma kostvanor som innan bantningen. Det innebär att personen som bantat kanske nått sin målvikt men på det stora hela har man inte förändrat något, för så snart man slutat med dieten eller bantningen kommer kilona att läggas på igen. Om man inte ändrar om sin livsstil, vilket många inte gör. Det är detta som leder till vad som kallas jojo-bantning och denna typ av bantning är långt ifrån bra för varken kropp eller själ i långa loppet.

Så mycket bättre mår du utan jojo-bantning

Det finns flera anledningar till varför du bör sluta jojo-banta, kanske först och främst för att du inte når några långvariga resultat. Men något som Expressen understryker som anledning till att undvika denna sorts bantning är för att du kommer bli så mycket gladare och lycklig när du väl slutar banta, inte banta, banta och sluta eller börja igen. Istället tipsar man om att fokusera på långvarig omläggning av din kosthållning som du helt enkelt inför i ditt liv. Till exempel kan det vara så enkelt som att sluta med en viss onyttighet som gör att du håller vikten nere eller att du enkelt byter ut pastan mot grönsaker för att förlora den där extra hullet du ville bli av med. När du äter bättre mår du dessutom bättre vilket gör dig lyckligare – så sluta jojo-banta och fokusera på långvarig hälsa istället. Det kommer gynna dig!