Att äta rawfood har varit trendigt de senaste åren och nu börjar det allt mer nå ut även till hushållen. Många förblir dock lite skeptiska till den här dieten, även om de inte borde vara det.

16410957-closeup-organic-kale

På Sveriges Radios hemsida kan man läsa att intresset att laga nyttigare mat har ökat väldigt mycket de senaste åren. Man kan även läsa att det finns kurser där man lär sig att laga så kallad rawfood hemma. Rawfood introducerades för nästan tio år sedan och då var det mest restauranger och kaféer som hade den här typen av kost på menyn. Nu börjar däremot rawfood att lagas allt mer i hemmen och det är därför många går på sådana här typer av kurser för att lära sig. Och man vill inte bara lära sig att laga nyttig mat, utan även laga mat som är hållbar, vilket rawfood oftast är.

Många argument mot rawfood

Varför den här trenden inte blivit ännu större beror dels på att många tycker att kosten är för dyr. Att köpa snabbmat eller halvfabrikat är helt enkelt snällare mot plånboken. Men detta argument får allt fler svårt att hålla eftersom det nu finns billiga rawfood produkter att handla online. En annan anledning till att rawfood inte har slagit genom stort än är att det är en rätt svår kosthållning om man inte har så mycket kunskaper om den. Det är nämligen så att man inte får hetta upp maten till mer än 42 grader, vilket gör att man exempelvis inte kan äta de flesta köttprodukter och inte heller saker som bröd, pasta och andra kolhydratrika produkter. Det här argumentet kan dock också slås hål på eftersom man inte behöver äta rawfood hela tiden och att det faktiskt går bra att inte anamma den till hundra procent om man tycker det är svårt. Läs mer.

Riktigt nyttig diet

Men varför ska man då äta rawfood överhuvudtaget? Enligt Svenska Dagbladet är rawfood bra för att kosthållningen består av bra råvaror som frukt, frön, alger, groddar, grönsaker och kallpressade oljor. Dessutom utesluter den all form av skräpmat som glass, läsk, godis och halvfabrikat. Detta är alltså riktigt nyttig mat som gör gott för hälsan på alla sätt och vis. Och dessutom får man äta precis lika mycket som man gjort förut, så det är absolut ingen svältdiet.