Alla vill ha vita tänder. Med tandblekning är det möjligt att göra dem vitare, men hur håller du dem vita över tid? Här kommer en titt på vad som ligger bakom gula, missfärgade tänder, samt tips på vad du ska göra och inte göra.

Ett vanligt sätt att skaffa vita tänder är att använda ett hemmakit för tandblekning. Resultatet är individuellt, men de flesta får klart vitare tänder. Hos Dentway finns en rad prisvärda och effektiva produkter. Samtidigt är det bra att veta vad som ligger bakom problemen med missfärgade tänder.

Vad orsakar missfärgningar?

  • Rökning eller tuggtobak
  • Vissa drycker som läsk, kaffe, te och rödvin.
  • Plack och tandsten som samlats på tänderna
  • Starkt pigmenterade livsmedel, till exempel vissa bär.

Det går inte att undvika allting som missfärgar tänder. Däremot bör du göra förändringar om du för närvarande har dåliga vanor. Skulle du röka eller snusa, blir din tandläkare garanterat glad om du slutar. Själv skulle du få bättre munhälsa och mindre gula tänder. Dricker du mycket sura och frätande drycker är ett bra tips att satsa på sugrör.

”Minskad konsumtion av läsk och godis skulle rädda många barn och ungdomar från onödigt lidande”, enligt Roland Svensson på Sveriges tandläkarförening.

I övrigt gynnas tänderna också om du inte småäter, utan försöker hålla dig till fasta tider.

Rätt tandvård

På det här området finns inga genvägar. Antagligen har du redan en tandläkare eller tandhygienist som informerat och visat hur du ska borsta tänder och använda tandtråd på bästa sätt. Fördelen är att du får bort matrester och bakterier som annars bearbetar tänderna och gör dem smutsigare och mörkare över tid. Regelbundna vanor är ett måste. Du kan också välja en ”whitening”-tandkräm som är utvecklad för att hålla tänderna vita.