Hälsan är det viktigaste vi har och för att må bra och känna att vi har en god hälsa måste vi ta hand om oss själva. Detta gör vi framförallt genom att se till att vi sover bra, äter rätt sorts mat och tränar regelbundet. Med en hälsosam livsstil får du de bästa förutsättningarna för att må bra!

Att sova är ett av våra absolut mest basala behov och de flesta av oss behöver mellan 6-9 timmars sömn per natt. För att du ska kunna sova bra behöver du naturligtvis ge dig själv de bästa förutsättningarna. Se till att du har ett bra och mysigt sovrum som bjuder in till avslappning och ro. Du bör köpa en säng som är anpassad efter dina sovbehov. En kontinentalsäng från Sängvaruhuset.se går att få gjord efter hur du sover.

Detta kan du göra om du har svårt för att sova

sovaDet är många som lider av sömnbrist och upplever att de har svårt för att somna och hålla en bra sömn hela natten. För att råda bot på detta finns det en del saker du kan försöka göra.

  • Är du stressad? Stress påverkar sömn mycket negativt och innebär i det stora hela att ditt nervsystem ställer in sig på att vara vaket och du kan inte somna. Försök att varva ner en stund innan läggning och släppa alla tankar på allt du har att göra. Du kan även prova meditation.
  • Vistas i ljusa miljöer på dagen. En sömnforskare har kommit underfund med att du kan sova bättre på natten om du vistas i ljusa miljöer under dagen. Prova att ha en stark lampa vid din arbetsplats när du jobbar.
  • Undvik störande ljud! Snarkningar både från dig själv och sambon kan leda till mycket sömnbrist. Prova snarkningsplåster eller gå till en snarkklinik för att få hjälp med detta störande ljud.

Rätt kost och träning för en bra hälsa

Även kost och tärning är två viktiga faktorer när det kommer till hälsa. Försök att äta mycket grönsaker och röra dig med promenader eller liknande minst en gång per dag. Men det viktigaste är att du hittar ditt sätt för hur du ska leva – då kommer du må som bäst.