kfcKFC, Kentucky Fried Chicken har meddelat att de nu kommer att göra ett nytt försök att öppna en restaurang i Stockholm. Första gången de försökte sig på att etablera sin berömda restaurangkedja i Sverige var 1981 då de öppnade en restaurang på Sveavägen i Stockholm men som senare fick slå igen på grund av dålig lönsamhet. KFC finns sedan några år sedan i Malmö och Karlstad och öppnar om några månader i Bromma blocks tillsammans med Pizza hut och Chop chop.

Fara för pågånde hälsotrend

Det här beskedet kan ifrågasätta den hälsotrend som på senare år växt fram och som tillsammans med förespråkare för en hållbar miljö fått stort utrymme i media och sociala medier. Allt fler väljer bort kött som en del i sitt miljöarbete då köttuppfödningen står för en väldigt stor del av utsläppen av växthusgaser och mataffärerna samt restaurangerna kan vittna om en ökad efterfrågan på vegetariska rätter. Är det på grund av det här hotet som fler snabbmatkedjor nu satsar på att få tillbaka sina restaurangbesökare genom att investera i fler restauranger, satsa eller försvinna. För både miljön och för vår egen hälsa hade vi kunnat hoppas på att vi skulle gå mot fler hälsosamma alternativ även inom snabbmat då vi lever i en kultur då allt måste gå snabbt. Många kedjor har i dag ändrat om sina menyer för att ha nyttigare alternativ att erbjuda sina gäster eller snarare så att det har ett utbud för alla (du hittar dem på restaurangerstockholm.nu). Det kommer dock flera undersökningar att det fortfarande används allt för mycket socker i maten de serverar även den som kallas nyttig, för att få en smak som uppskattas och som enligt en del forskare anser skapat den amerikanska fetmaepidemin samt bidrar till att framkalla ett beroende hos kunden då socker är extremt beroendeframkallande.

Landsbygden vs. storstäder

Den andra sidan av hälsotrenden är att den kanske inte är så utbredd som media vill uttrycka det då de flesta medier är etablerade i storstäderna och där hälsotrenden är långt mer utbredd än i ute på landsbygden. Åker man till mindre orter i Sverige är pizza och kebabrestauranger långt mycket vanligare än gym och salladsbarer med skyr som dressing. Det kommer med andra ord kunna bli en intressant kamp framöver mellan hälsotrenden och snabbmatskedjorna, kommer långsiktig hälsa eller snabba kalorier vinna över konsumenterna, det återstår att se.