Urinvägsinfektion är en vanlig sjukdom som alla kan drabbas av. Kvinnor är dock mer benägna att få det än män. För att lindra symptomen finns receptfria läkemedel. Det är även bra att dricka mycket vätska för att få en genomspolning av urinvägarna.

Det har länge talats om att tranbärsjuice hjälper mot urinvägsinfektion. Detta har forskare slagit fast inte stämmer. Vad som däremot hjälper kan du läsa mer om på doktor.se om du är intresserad. Där kan du även få personlig hjälp om du tror att du har drabbats av urinvägsinfektion genom deras app. När du ska söka information och läsa på om urinvägsinfektion är det viktigt att du hittar trovärdiga och säkra källor.

Myter kring urinvägsinfektion

Det sägs att tranbärsjuice ska förändra ph-balansen i urinvägarna och i urinblåsan vilket därmed ska förhindra infektioner. Men att det hjälper är en myt. Varför många tror på myten beror på att det är ett väldigt gammalt husmorstips som funnits med länge och som fortfarande lever kvar än idag. En annan myt som inte stämmer är att kyla kan orsaka urinvägsinfektion. Det har länge sagts att du inte ska sitta på kallt underlag för då kan du få urinvägsinfektion. Men det finns inga vetenskapliga bevis på att det stämmer.

Kvinnor drabbas ofta av urinvägsinfektion

Urinvägsinfektion är vanligt förekommande och uppstår när bakterier tar sig in genom urinröret och sedan vidare till urinvägarna. Bakterierna kan spridas ändå vägen till njurarna och njurbäckenet. Då kallas det däremot för njurbäckeninflammation. Det är mer än hälften av alla kvinnor som någon gång i livet drabbas av urinvägsinfektion. Kvinnor har ett kortare urinrör än män vilket gör att de löper större risk att bakterier kan ta sig till urinblåsan.

Spola igenom urinvägarna

För att bli av med urinvägsinfektion handlar det främst om att försöka skölja urinvägarna med mycket vätska. Att dricka mycket vatten är därför bra. Sedan finns receptfria läkemedel som kan lindra symptomen. I vissa fall krävs det en antibiotikakur för att få bukt med problemen.