Varför mår många så dåligt på vintern? När vintermörkret lagt sig börjar allt fler känna sig trötta, hängiga och nedstämda, en trend som når sin kulmen i januari och februari då allra flest söker vård för sitt psykiska mående.
Det ihärdiga mörkret är en av de främsta anledningarna till att man kan må sämre under vintern. Solljus stimulerar bildandet av serotonin, det hormon som håller oss pigga och glada. När det är mörkt ökar istället hormonet melatonin, vilket gör oss trötta och orkeslösa. Bristen på solljus innebär också att våra kroppar inte kan tillverka D-vitamin, D-vitaminbrist ökar bland annat risken för depression. Det är dessutom under vintermånaderna som de flesta förkylningarna och influensorna är i farten, detta innebär att många blir sjuka lättare på vintern, vilket naturligtvis också tär på krafterna.
Vad kan vara bra att äta på vintern?
Det är viktigt att äta varierad och nyttig mat under vintern, framför allt är det viktigt att få i sig tillräckligt med C-vitamin för att stärka immunförsvaret, och kost rik på D-vitamin. Sådant som är bra att äta är exempelvis:
- Fet fisk såsom lax har höga halter av D-vitamin, och ger dessutom en bra dos omega-3
- D-vitaminberikade mejeriprodukter och vissa oljor
- Citrusfrukter, bär, kiwi och flera sorters kål är bra källor till C-vitamin
- Kosttillskott med vitamin D, C eller omega-3, Vitalplus är ett bra exempel
Finns det något mer man kan göra för att må bättre på vintern?
Forskning har visat att fysisk aktivitet effektivt motverkar depression. Motion får gärna ske utomhus så tar man tillvara på det lilla solljus som finns. Man kan även skaffa sig lampor som simulerar solljus för lura kroppen att producera serotonin och vakna piggare på morgonen.
Fysisk aktivitet är lika effektivt mot depression som läkemedel och terapi. Ändå används behandlingsalternativet sällan i praktiken – Karolinska Institutet