Allt fler äter olika typer av kosttillskott, men har du koll på vad det är du stoppar i dig? Nu har Pharma Nord fått återkalla en av sina produkter då Livsmedelsverket meddelat att produkten ska betraktas som läkemedel.

Det finns flera anledningar att ta ett extra kosttillskott för att komplettera sin kost och många kosttillskott ger rätt balans i kroppen. Men innan du väljer vilket kosttillskott som du ska äta finns en del saker att tänka på, och det viktigaste att titta på är vad tillskottet faktiskt innehåller. Ett kosttillskott som företaget Pharma Nord skapat blev till exempel återkallat av Livsmedelsverket då det visade sig att det innehåller substanser som egentligen klassas som läkemedel och därmed ska vara receptbelagda.

”Vi beklagar det inträffade och kunder som innehar produkten ombeds att kontakta försäljningsstället för återköp eller kontakta vår kundtjänst”, skriver Pharma Nord i ett pressmeddelande som Aftonbladet tagit del av.

Innehöll för hög dosering av monakolin K

Anledningen till att produkten återkallas har att göra med den höga dosen av monakolin K som produkten innehåll, nämligen 9,5 milligram och när en produkt innehåller en så pass hög dos menar Livsmedelsverket att den klassas som läkemedel. Därför har företaget bakom produkten egentligen inget annat val än att återkalla den, men en lärdom för övriga tillverkare av kosttillskott är att se över vad de stoppar i produkten – samma gäller för oss som äter den: att kontrollera och kolla upp vad kosttillskottet egentligen innehåller.