Om du någonsin råkat ut för en hjärtinfarkt kan det vara bra att känna till hur det är bättre att äta vego-kost efteråt än kött – en ny studie visar nämligen att om du äter vegetarisk kost i fyra veckor efter en ischemisk hjärtsjukdom så sänker du dina kolesterolvärden markant mot om du äter kött.

De flesta av oss känner till att vitaminer och kosttillskott är bra för oss, och likaså är det med grönsaker. Men visste du att det är bättre att äta grönsaker efter att du varit med om en hjärtinfarkt? Det är något som ny forskning visar. Och så här säger huvudförfattaren som är läkare och forskare på Universitetssjukhuset i Örebro om forskningens resultat i en intervju med Dagens Medicin:

”– Ett annat fascinerande fynd var att en del individer med högre nivåer av vissa specifika bakteriearter i mag-tarmkanalen tycktes svara bättre på den vegetariska kosten, och sänkte sina LDL-värden mer än andra studiepersoner. Det är något som skulle vara intressant att gå vidare med” klicka här för att läsa hela artikeln.

Viktigt att förstå kostens grundläggande betydelse

Syftet med forskningsprojektet är att förbättra den grundläggande förståelsen för kostens betydelse just hos denna patientgrupp samtidigt som man ville jämföra hur olika dieter påverkar. Därför lät man några av deltagarna i studien få fyra veckors lakto-ovo-vegetarisk kost som anpassades efter varje individ i en strikt måltidsplan. Sedan fick alla i studien gå över till att få äta vanlig mat i fyra veckor och slutligen ytterligare fyra veckor med en så kallad cross-over studiedesign diet som inte testats förr. Vilket också är anledningen till att resultatet blev som det blev – att det gör gott för kroppen att äta vegetariskt efter hjärtinfarkt eftersom det sänker värdena av farlig kolesterol i kroppen.