Att banta för att gå ner i vikt är det många som gör men sanningen är att det går alldeles utmärkt att förlora sina extra kilon utan att banta en endaste dag – det gäller bara att hålla sig till rätt sorts metod.

Viktnedgång måttband bantaDet finns en rad olika sätt att gå ned i vikt om man så önskar, men alla dieter är inte bra alternativ och genom åren är det ett bra gäng dieter som läkare till och med varnar för då dessa kan vara skadliga. En sådan omdebatterad diet är till exempel Atkinsmotoden som går ut på att avskriva kolhydrater helt och hållet från sin kost, och denna har visserligen varit effektiv för att få personer med grav övervikt att rasa i kilon men överkonsumtionen av kött i dieten har gett andra problem. Därför har en rad varianter av denna diet senare kommit ut på marknaden såsom GI-metoden, LCHF och 5:2 metoden vilka allihop går ut på att man ska avsäga sig någon form av kost till förmån för en annan och på så vis gå ned i vikt. Metoder för att banta helt enkelt. Men visste du att det går att förlora kilon utan att banta? Enligt den senaste forskningen som bland annat Expressen skriver om går det att rasa i vikt utan att banta och detta genom att rensa skafferi och kylskåp från viktbovar såsom hel- och halvfabrikat som innehåller socker och mycket tillsatser såsom sötningsmedel. Istället kan man fylla skåpen med magert kött som fisk, fågel och vilt samt rotfrukter, bönor och baljväxter. Sedan ska man såklart inte tro att man inte kan fuska överhuvudtaget. Att exempelvis beställa en tårta på www.dintarta.se till sin födelsedag är helt okej och något man absolut kan göra – men bara vid speciella tillfällen och inte dagligen. Det hela handlar nämligen om balans och att anpassa sin kost efter sin egen fysik och att röra på sig mer än vad man stoppar i sig – något som The Step Diet är ett bra exempel på.

The Step Diet, en diet utan bantning

fötter viktminskningVill man förlora vikt utan att banta finns som förstått många metoder och teorier att följa om man vill banta utan att banta. På senare år har man till exempel kommit fram till att bantning i form av jojo-bantning istället får motsatt effekt och gör att man går upp i vikt, något som överläkare Stefan Branth förklarar varför det blir så i tv-programmet Malou Efter tio och efter en titt på det programmet är det nog få som vill hoppa på en svält- eller jojo-diet igen. Men den som vill lyckas med sin viktminskning har faktiskt ett ytterligare alternativ att ta till, som dessutom prisas och lovordas av forskare som menar att denna metod verkligen fungerar. Så vilken diet pratas det om? The Step Diet. Denna är egentligen inte svårare än att man ska äta vad man vill men röra på sig lika mycket eller mer och gåt ut på att man kommit fram till att det krävs minst 10 000 steg om dagen om man vill gå ner i vikt och sedan göra viktminskningen permanent. I tidningen MåBra förklarar man hur detta går ut på att man upptäckt hur personer som lyckats med sin viktminskning och dessutom behållit sin nya vikt haft en sak gemensamt: de har tränat dubbelt så mycket som andra bantare. Vad dessa forskare därför rekommenderar är att man ska börja använda en stegräknare med målet att gå minst 10 000 steg om dagen som motsvarar ungefär 8 kilometer för att börja minska i kilon. Om man dessutom går 15 000 steg per dag kan man garanteras en viktminskning förutsatt att du inte samtidigt börjar äta mer kalorier förstås.